Strona główna Kadra Dr Maria Ujwary


Dr Maria Ujwary

orcid: 0000-0001-6774-1792

 Asystent badawczo – dydaktyczny w Instytucie Kulturoznawstwa i Dziennikarstwa oraz słuchacz studiów doktoranckich na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Ignatianum. Ukończyła studia magisterskie w 2007 r. na Akademii Pedagogicznej im. KEN w Krakowie. W 2012 r. studia podyplomowe na Politechnice Krakowskiej -  Systemy Zarządzania Środowiskowego –ISO 14000/EMAS, w 2017 r. studia podyplomowe na Akademii Górniczo – Hutniczej w Krakowie – Rachunkowość. Obecnie w trakcie studiów podyplomowych na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie – Menadżer ESG. 

Była wolontariuszem oraz pracowała w organizacjach pozarządowych. Od 2004 r. współpracuje z Bankiem Żywności w Krakowie.

 

Obszar badań

- kultura żywności i żywienia

- antropologia jedzenia

- historia żywności

- higiena społeczna

- zrównoważony rozwój w kulturze

- zrównoważony rozwój w turystyce

- turystyka kulinarna

 

 

Najważniejsze publikacje

Stanisław Krauze (1902–1977) i jego wpływ na kulturę żywności i żywienia, „Rocznik Filozoficzny Ignatianum”, 2023, T.29, nr 2, 135-152.

Założenia etyczne Kodeksu Etyki Żywnościowej, „Annales. Ethics in Economic Life”, 2019, Vol. 22, No. 4, 59–71.

Dietera Birnbachera koncepcja odpowiedzialności za przyszłe pokolenia jako kierunek rozwoju współczesnej etyki żywnościowej, W: Kultura w świetle badań antropologicznych, psychologicznych i socjologicznych, Wydawnictwo TYGIEL, Lublin 2019, 208-217.

A Ty co wiesz o ubóstwie? Deepak Lal, Ubóstwo a postęp. Ubóstwo na świecie – fakty i mity, przeł. J. Lang,  „Logos i Ethos”, 2018/48/2 (recenzja książki).